Volgens mij lopen de interpretaties van wat de verschillende termen inhouden door elkaar.
Ik denk dat het handig is om even wat verschillen op rij te zetten.
(Allemaal uit Wikipedia, wel zo makkelijk.
)
Antitheïsme (ook anti-theïsme): het actief bestrijden van theïsme. Antitheïsme wordt ook wel militant atheïsme of atheïstisch evangelisme genoemd. Hoewel antitheïsme in de praktijk nauw verbonden is met atheïsme, is atheïsme geen noodzakelijke voorwaarde voor antitheïsme. Zowel een gelovige als een atheïst die van mening is dat het geloof in een god schadelijk is, is een antitheïst.
Nieuw atheïsme: (
de vier ruiters) Volgens Victor J. Stenger verschilt traditioneel atheïsme van het nieuwe atheïsme doordat het traditionele atheïsme verzoenend staat tegenover theïsme, terwijl het nieuwe atheïsme een vijandige houding daartegenover aanneemt.
Atheïsme: de afwezigheid van geloof in een of meer goden.
Apatheïsme: Ook bekend als pragmatisch atheïsme of praktisch atheïsme is een levenshouding waarbij men de bestaansvraag van goden niet relevant acht.
Agnosticisme: Zegt geen kennis te (kunnen) bezitten over de vraag of er een God is of niet.
Apathisch agnosticisme: (ook wel pragmatisch agnosticisme genoemd): Nutteloos debat. Omdat het blijkbaar niet uitmaakt of goden al dan niet bestaan, want zelfs als ze zouden bestaan, lijken ze niet geïnteresseerd te zijn in het lot van de mensheid. Hierdoor achten ze het bestaan van God onbelangrijk voor het persoonlijke leven, en in het beste geval een louter academische vraag.
Possibilianisme: Een filosofie die zowel de diverse claims van het traditionele theïsme als de posities van zekerheid in sterk atheïsme verwerpt ten gunste van een middelmatige, verkennende grond.
VERDER:
Materialisme: is de filosofie die de werkelijkheid, ook emoties en andere processen in het menselijk brein, uiteindelijk herleidt tot materie, dit in tegenstelling tot het idealisme of het spiritualisme. Het 'zijn' brengt uiteindelijk het 'denken' voort.
Spiritualisme: afgeleid van het latijnse spiritus (geest), komt in drie domeinen voor, het filosofische, het theologische en het occulte domein. In de filosofie is het een weinig gebruikt synoniem van ontologisch of metafysisch idealisme. In de theologie is het de grondhouding die een direct contact tussen de ziel en God als primair ziet, zonder tussenkomst van bemiddelende figuren, teksten of rituelen. Als occulte term is spiritualisme een synoniem van spiritisme.
Spiritualiteit: heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.