https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/ ... 1589698127
Ken je dat gevoel, dat je kapsel echt niet goed zit, waardoor je er de hele dag onzeker bij loopt? Wees gerust, schrijft de Nederlandse psychologe Roos Vonk in haar boek 'Ego's en andere ongemakken', geen kat in je omgeving merkt het op.
Dieren oordelen niet.
Ego's met weinig zelfrelativering wanen zich belangrijk en hebben het intrinsieke gevoel dat anderen hen ook belangrijk vinden.
Erg belangrijk als je wél zelfrelativering hebt. Grote ego's vinden zichzelf belangrijk. Dat praat je ze nooit uit hun hoofd. Want dan zouden ze kleinere ego's moeten worden.
Ego's hebben het gevoel dat ze zelf objectief oordelen en anderen subjectief. Ze zijn overtuigd van hun gelijk. De oorzaak van mislukkingen wordt bij de omgeving gelegd, bij externe verstoorders of tijdelijke factoren ("Ik had toevallig mijn dag niet").
Mooi voorbeeld is Donald Trump die steevast en dagelijks de schuld bij anderen legt. Herken je Trump niet als een groot ego? Dan zeg je daarmee ook wat over je eigen ego....
Bij conflicten draagt die denkwijze bij tot escalatie: het ego vindt zichzelf objectief en redelijk, onpartijdig en fair, terwijl de andere omwille van een beperkte, gekleurde blik niet in staat is objectief te oordelen. In werkelijkheid zijn de argumenten en overtuigingen van beide partijen even futiel als subjectief.
Het ego is per definitie subjectief. Er is echter wel iets in de mens wat objectief is. Dat ligt verborgen achter het ego.
Mensen met sterke demagogische kwaliteiten geraken hoger op de sociale ladder, waardoor ze een betere positie verwerven in de groep. Hoe beslister en vastberadener iemand zich kan uitdrukken, hoe geloofwaardiger hij overkomt. Geheel ten onrechte, want onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband bestaat tussen iemands vastberadenheid en de kans dat hij gelijk heeft.
Wederom een mooi voorbeeld is Trump. Trap jij in zijn demagogie? Dan zeg je daarmee dat je in feite onzeker bent en zomaar iets gelooft.
Er zijn mensen die er geen idee van hebben waarom ze doen wat ze doen. Terwijl anderen hun uiterste best doen om theorieën bijeen te denken over wat hen drijft en hoe ze daar toe gekomen zijn. Van al dat denken over jezelf word je echter geen spat wijzer, schrijft Vonk beslist. Het leidt niet tot meer zelfkennis.
Klopt helemaal. Na denken over het ego dat
jij bent, daar word je geen spat wijzer van.
Zelfkennis begint met te begrijpen hoe het ego in algemene zin werkt. Want als jij een groot ego hebt, dan wil dat ego groot blijven. Je bent zelf voor je zelf je grootste vijand. Het is vrijwel onmogelijk om je van je eigen ego af te helpen, want dan help je jezelf om zeep.