De evolutie bracht met zich mee dat we altijd 'de ander' moesten inschatten. Het is en was niet verstandig om te gaan knuffelen met iemand die ons duidelijk niet gunstig gezind is.Het instinct om van jongs af aan situaties en anderen in te schatten is voor het overleven van het individu van levensbelang. Van waaruit dreigt gevaar? Waar zijn de beste kansen en mogelijkheden? We beoordelen voortdurend wie en wat er om ons heen is in relatie tot onze eigen veiligheid en onze eigen wensen. Tot zover niets mis mee.
Twintig eeuwen christelijke indoctrinatie heeft er voor gezorgd dat we ons 'zondig' voelen. Als kind heb ik nog moeten biechten. Zelfs als je je van geen kwaad bewust was moest je wel een 'zonde' verzinnen. En uiteraard slapen met de handjes boven de dekens! Alles onder de navel is ook zondig.Maar het lijkt erop dat dit aangeboren talent om situaties in ogenschouw te nemen en in te schatten (te voor-oordelen) een pijnlijke en contraproductieve schaduwkant heeft – in elk geval in onze cultuur. Zeer waarschijnlijk onder invloed van de eeuwenoude christelijke cultuur (waarin men is gaan ontkennen dat de schaduw en het licht bij elkaar horen door ze te separeren in een godsbeeld en een duivelsbeeld) lijkt het ons tweede natuur geworden om om alles en iedereen in te delen in goed of fout.
Zo werkt identiteit. De mens reflecteert op een ander en voelt zich dan superieur aan de ander.Aan onze meningen en oordelen en onze zelf geconstrueerde waarheden, ontlenen wij maar al te vaak onze identiteit en ons gevoel van superioriteit boven een ander die anders denkt.
Gisteren nog meegemaakt op dit forum. Ik sprak een andere forumdeelnemer aan op zijn reflectie-gedrag. Onmiddelijk kwam de reflectie terug: Jij doet dat ook, Hopper!!! Tja....Nog minder vreugdevols valt er te beleven in een ontmoeting tussen mensen waarin de een een oordeel over een ander velt. “Jij bent … .”
Met het uitspreken van het Jij bent... ontstaat ook het zelfbewustzijn. Het bewust' zijn van goed en kwaad.