Het wordt spannend of Nederland dat percentage gaat halen. Voor het Pfizer-vaccin, met een effectiviteit van 90 procent, moet 70 tot 90 procent van de bevolking worden ingeënt om de kritische grens te bereiken.
Maar sja.. als er steeds meer mensen anti-vaxxer worden dan is het nog maar de vraag of vaccineren wel effectief kan werken.
Vaccineren uit solidariteit is geen gegeven meer aangezien de maatschappij steeds individualistischer is geworden. En kennelijk speelt bij het vaccineren vooral het probleem dat er weinig vertrouwen is in de farmaceutische industrie (geldwolven) en de overheid.
Hoe zit dat met jullie.. wat gaan jullie doen?
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/ ... s~v408380/
Eerst bang voor het virus, nu wantrouwig over het vaccin.
Sinds de coronacrisis heeft Nederland er een flinke groep vaccinatieweigeraars bij gekregen. Waar komt hun wantrouwen vandaan? En zijn ze nog op andere gedachten te brengen?
Uit een peiling van EenVandaag deze zomer bleek dat 18 procent van de Nederlandse bevolking het coronavaccin hoe dan ook niet wil. Nog eens bijna een kwart van de Nederlanders twijfelt. Een peiling door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur schat de cijfers iets lager in, met respectievelijk 13 procent weigeraars en 16 procent twijfelaars. Volgens Ipsos zegt 84 procent van de weigeraars het vaccin niet te nemen omdat ze twijfelen aan de veiligheid, 69 procent zegt bang te zijn voor bijwerkingen en 55 procent wil het vaccin niet omdat ze zeggen gezond genoeg te zijn.
Dat zijn forse cijfers, zeker omdat scepsis tegen vaccins in Nederland nooit wijdverspreid is geweest.
....Alle vaccinatieweigeraars met wie de Volkskrant sprak, hebben dezelfde ontwikkeling doorgemaakt als Frits. De meesten kregen door de lockdownperiode meer vrije tijd en gingen het internet op met vragen over de coronacrisis. De antwoorden vonden ze vooral in Facebookgroepen vol alternatieve berichten over het virus en vaccins. In het gesloten circuit van die groepen versterken boodschappen elkaar, voor andersdenkenden is weinig plaats. Een nieuw lid moet sterk in zijn schoenen staan om niet te gaan twijfelen aan de veiligheid van het coronavaccin.
Dat mensen online wilde geruchten of complotten tegenkomen, verklaart maar ten dele waarom sommigen gaan twijfelen aan de veiligheid van vaccinaties, zegt Stuart Blume, hoogleraar wetenschaps- en techniekstudies aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Er moet iets in de grond zitten waarop die twijfel kan groeien.’ Blume onderzoekt al ruim twintig jaar de maatschappelijke discussie rond vaccinatie. Hij schreef in 2017 het boek Immunization, over de vraag hoe vaccins de afgelopen decennia zo controversieel konden raken. De bereidheid tot het nemen van een vaccinatie hangt volgens hem sterk samen met het vertrouwen in de politiek. ‘Achter het geloof in complottheorieën over vaccins zit een gebrek aan vertrouwen in ons politieke en sociale stelsel.’ Daarbij werkt de coronacrisis volgens Blume als een soort contrastvloeistof die het gebrek aan vertrouwen blootlegt.