Mullog schreef:Ubacteriële flagella, archebacteriële flagella en cilia gebruiken totaal verschillende ontwerpen voor dezelfde functie. Dat is te verwachten als ze afzonderlijk zijn geëvolueerd, maar het slaat nergens op als ze het werk van dezelfde ontwerper waren.
Je kunt niet zo in algemeenheden over overeenkomsten en verschillen spreken. Volgens de evolutionist zijn de overeenkomsten van bepaalde constructies in organismen bewijs voor evolutie. Maar de verschillen blijkbaar ook, want de evolutionist beweert dan simpelweg dat die constructies geëvolueerd zijn. Zo kan je alles recht praten. Het gaat er bij mij niet in, dat het blinde niet-intelligente evolutieproces iets zinnigs zou kunnen doen met buitenboordmotoren, wat dat zijn flagellen in wezen.
Je kunt je indenken dat een ontwerper goede ideeën zal hergebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet als er ook andere mogelijkheden zijn. Maar zover ik kan beoordelen gaat het hier niet om de zelfde functie.
Wat is de ubacterie? Er zijn allerlei soorten bacteriën. De verschillen in flagellen hebben waarschijnlijk te maken met de functies die ze vervullen. Over de archaea (archaebacteriën) lees ik dat ze nogal verschillen met andere bacteriën. Onderling zijn er ook verschillen. En dat ze in diverse omgevingen voorkomen ook in plaatsen met zeer hoge temperaturen zoals in geisers. Verder staat er dat ze flagellen hebben die opmerkelijk verschillen in samenstelling en ontwikkeling van die van de flagellen van bacteriën, al is er een oppervlakkige gelijkenis.
Trilhaartjes (cilia – meervoud van cilium) zijn microscopisch kleine zweepachtige haren aan het oppervlak van sommige cellen. Als de cel op een vaste plek zit, duwen de trilhaartjes vloeistof langs het oppervlak van de cel. Je hebt bijvoorbeeld trilharen in je luchtwegen. Elke cel heeft er ongeveer tweehonderd, en ze bewegen synchroon heen en weer, met de bedoeling slijm weg te vegen in de richting van je keel, zodat je dat kunt inslikken of ophoesten. Op die manier verwijdert je lichaam vreemde deeltjes, die je zo en dan inademt.
Je ziet dat de schepper aan elk detail heeft gedacht.
Maar trilhaartjes hebben ook nog een andere functie: als de cel mobiel is, kunnen de trilharen door een vloeistof heen roeien. Zaadcellen bijvoorbeeld worden voortgedreven door roeiende trilharen.
Trilhaartjes (cilia) zijn bij heel veel functies betrokken. Het is niet hetzelfde als de bacteriële zweepstaart. In die trilhaartjes zijn diverse motortjes werkzaam. Om trilhaartjes te bouwen heb je een indrukwekkende onderdelenlijst nodig.
“Cilia hebben we nodig voor de correcte ontwikkeling en functie van specifieke weefsels en organen, zoals de hersenen, het hart, de nieren, de lever en de alvleesklier. Sensorische cilia stellen ons in staat de omgeving om ons heen te voelen; we zien bijvoorbeeld als gevolg van de verbindende cilia van fotoreceptoren in ons netvlies, we ruiken door de sensorische cilia ...”
If you can breathe, eat, smell, taste, hear, and walk, thank the intelligent designer of cilia that makes these pleasures possible.
Cilium and Intraflagellar Transport: More Irreducibly Complex than Ever
https://evolutionnews.org/2021/06/ciliu ... than-ever/
Mullog schreef:Film "Flash of Genius" uit 2008. En let dan vooral op het gebruik van hetzelfde ontwerp voor dezelfde functie.
Voor mij nog steeds duister waarom je dat erbij wil halen. Het gaat om de uitvinding van een auto-ruitenwisser met interval. Je kunt lezen dat daarna Citroën met een meer geavanceerde ruitenwisser met interval op de markt kwam. Dus toch een ander ontwerp.
https://en.wikipedia.org/wiki/Windscree ... ent_wipers
Evolutionist: iemand die gelooft dat de natuur zichzelf gemaakt heeft.