Tin schreef:BdO schreef:Tin schreef:
Ik volg je niet 100%.
Daarom eerst maar eens een wedervraag.
Onze realiteit speelt zich af binnen ruimte en tijd.
Misschien is het dan beter te zeggen: voorzover onze realiteit zeker weten een gezamenlijke realiteit is speelt die zich af binnen ruimte en tijd. Ook dat kan je een geloof noemen, maar uh, daarin ben ik dan in ieder geval dogmatisch.
Ja, die formulering kan mij goed in vinden.
Maar zou er enige reden zijn dit een geloof te noemen en geen feit?
Voor mij, en naar ik begrijp ook voor jou, is dit een feit.
Maar men moet altijd voorzichtig blijven natuurlijk
.
Het is een belief, en er is geen praktische noodzaak om die bij te stellen, maar als je dat levensbeschouwelijk leuk vindt staat je niet per se iets in de weg.
Tin schreef:
BdO schreef:Tin schreef:
Omdat ruimte en tijd meetbaar zijn, is zij dus inherent beperkt.
Uhm, bedoel je dat tijd en ruimte niet oneindig zijn omdat ze meetbaar zouden zijn? Het lijkt me niet dat het een uit het ander volgt, maar misschien bedoel je wat anders? Ik vrees dat ik je vanaf hier niet meer volg.
Tin schreef:
Zo is dus ook onze kennis altijd beperkt.
Het lijkt mij aannemelijk dat tijd en ruimte oneindig zijn, maar dat is al een geloof natuurlijk. Geloof je dat, dan is onze kennis altijd beperkt.
Het het lijkt mij moeilijk voor het meetbare, om het onmetelijke te omvatten.
Oh meetbaar in de zin van te omvatten. Nee, dan geloof ik dat tijd niet meetbaar is. Ik geloof dat je tijd kan je meten, maar "de tijd" niet.
Tin schreef:
Maar misschien kunnen we het zo benaderen:
Ok, als tijd/ruimte oneindig zijn, is kennis dat dus ook.
Je bedoelt met kennis denk ik het kenbare - kenbaar los van onze kenvermogens/onvermogens wel te verstaan. Bedoel je toch kennis, dan moet je zeggen dat die juist niet oneindig is.
Tin schreef:
Je kunt er altijd aan toevoegen, maar het blijft dus altijd beperkt. Kennis is tenslotte het verleden. Is opgedaan in het verleden, en kan vanuit die kennis wel projecties maken naar de toekomst, maar dat zijn slechts hypotheses van hoe iets zóu kunnen zijn. Daar is het ook waar religies de fout in kunnen gaan. Ze projecteren het onbekende vanuit het bekende.
Als tijd/ruimte niet eindig is, en dat is zoals we het leven normaal ervaren, we kunnen ons eigenlijk niets voorstellen dat geen begin nog einde heeft, is kennis ook beperkt. Dat behoeft verder denk ik geen onderbouwing.
ik volg je hier, ik kan er ook wel in mee
Tin schreef:
Er zal dan toch altijd "iets"achter moeten liggen, maar dan raken we met ons voorstellings vermogen in de knoop.
Met andere woorden in beide gevallen is kennis (en dus onze realiteit) beperkt.
Nou.... ten eerste blijft dat tijd en ruimte zich oneindig uitstrekken een belief. Daarbij is het zo dat er buiten onze "tijdblikveld" dan wel tijd kan zijn, maar niet noodzakelijkerwijs gebeurtenissen en buiten ons "ruimteblikveld" weliswaar ruimte, maar niet noodzakelijkerwijs.... laat ik maar zeggen "dingen". Het kan leeg zijn.
Tin schreef:
BdO schreef:Tin schreef:Volgt hier nu noodzakelijkerwijs uit dat er een realiteit moet zijn die hier bovenuit gaat, of noem jij die stelling een geloof?
Voorzover ik je volg zie ik nergens een noodzaak voor een realiteit die ergens bovenuit gaat.
Dan komen we weer bij deze zin. Waarvan ik dus denk dat het een logische conclusie zou zijn.
De zin van hierboven herhalende dat er "iets" achter moet liggen, zou je bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat er "niets" achter ligt, maar dan maak je van dat "niets" dus juist de onbekende grootheid, die je daarom van mij ook "alles" en zelfs "God" zou mogen noemen.
Of ga ik jouw inziens te ver?
Daar/dan kunnen dingen zijn(geweest), maar - met op zich wat we hier zeggen - niet noodzakelijkerwijs, laat staan dat het dus God zou moeten zijn (al hoewel ik inktvlam wel dingen heb zien schrijven waar je iets mee zou kunnen mocht je dat willen). Maar het goede nieuws van onze beperkte kennis is wel dat we waarschijnlijk in ieder geval tijd en ruimte voor God hebben.
(niet te verwarren met een gebedsplaats en tijd voor bezinning in de agenda).
Maar ja, met een - onmetelijk - konijnenhok heb je nog geen konijn. Je zou een konijn kunnen hebben. Maar ook een bromfietsmotorblok. Of een ventieldopje. Kerstman, spaghettimonster, past er allemaal bij. Maar zouden "kunnen hebben" is nooit "zeker weten hebben."
Maar al dat zekere geweet is misschien ook helemaal wel niet nodig bij geloof.
Is deze 'golf' het 2e beest dat de macht van het 1e verkreeg? Is Jerusalem de vrouw die het berijdt?