Het lijkt me een mooie aanvulling op ET. (Dus geen onderdeel van ET, daar zijn andere draadjes voor.) Wat is dat proces eigenlijk wat domesticeren heet?Wat een schatjes zijn het toch, mensen. Althans qua uiterlijk: vergeleken bij bruter gebouwde neven zoals de chimpansee en de uitgestorven neanderthaler is ons gezicht plat en snoezig en zijn onze kaken klein. Dat betekent, volgens een sterk opkomende theorie onder wetenschappers, dat er iets geks is gebeurd met de mens: we zijn tam geworden. Gedomesticeerd, zoals het officieel heet. Net als onze huisdieren.
Zou de mens aan een vorm van zelf-domesticatie doen?Biologen hebben sinds enkele jaren een overtuigend bewijsstuk in handen voor de domesticatietheorie, zegt Van Schaik. Gedomesticeerde dieren zoals honden en kippen ondergaan als embryo in de baarmoeder een knik in hun groei, zo blijkt. In principe verloopt alles normaal, maar een piepklein groepje lichaamsbouwcellen vertikt het om zich evenredig te verspreiden, zoals in een pot mengverf waarvan de afzonderlijke likjes kleur niet netjes zijn verdeeld omdat de pot te kort is geschud. In dieren geeft zo’n imperfecte verdeling niet alleen een opvallende lappendeken aan vachtkleur, het maakt ook gezichtsbotten kleiner – ronder en jeugdiger – en het verandert zelfs hersendelen die betrokken zijn bij angst en agressie.
Ik ga voor de theorie van Brian Hare. Naarmate de mensheid zich ontwikkelt moeten we elkaar meer vertrouwen. Hoewel dat vertrouwen er tussen landen nog niet zo aanwezig is. Hoewel? De Europese landen bekvechten wel veel, maar oorlog komt minder voor.De theorie roept ook vragen op. Want wie heeft de mens tam gefokt? En wanneer? Daarover zijn de onderzoekers het nog niet eens. Antropologiehoogleraar Richard Wrangham van de Harvard Universiteit vermoedt dat de eerste mensachtigen zo’n 300 duizend jaar geleden zichzelf temden door de agressiefste stamgenoten te doden.
Brian Hare, hoogleraar evolutionaire antropologie aan Duke Universiteit, denkt dat de mens niet zozeer minder agressief werd, maar minder angstig. ‘Als je je angst voor anderen verliest, opent dat deuren: je gaat meer samenwerken en je kunt vreemdelingen vertrouwen om handel mee te drijven.’
Misschien is het verliezen van angst en het kweken van vertrouwen de motor achter domesticatie? Mijn hond vertrouwt er ook helemaal op dat hij morgen weer een bak voer en aandacht krijgt.