De Bogomielen van Bosnië

Benieuwd naar wat anderen denken en geloven? Christen of niet, bespreek het hier.
Moderatie: het moderatieteam
Forumregels
hier
> > Lees de regels goed door!

Moderatie: het moderatieteam
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

https://sargasso.nl/goed-volk-de-bogomi ... ore-321441

Voor de spiritueel-religieus geïnteresseerden onder ons.
De Illyriërs, de aloude bevolking van het westelijke Balkanschiereiland, moesten vanaf de vierde eeuw voor Christus de Kelten naast zich dulden. Het ging hier om een oostelijke tak, die uiteindelijk in Klein-Azië terecht kwam en in de eerste eeuw nog zo’n aardige brief van de apostel Paulus kregen (de Galaten).
Maar dit terzijde. Van de bogomielen had ik meer gehoord, maar dat ze in Bosnië moslims waren geworden wist ik dan weer niet.

Kortom, Bosnië was een eigenzinnig zo niet geïsoleerd gebied. Hierdoor kende Bosnië ook op religieus gebied een paar uitzonderlijke verschijnselen. Beide gelden als ketters: de beweging der bogomielen en de onafhankelijke Bosnische Kerk. Over die laatste zal de volgende aflevering gaan; vandaag iets over de uit Bulgarije afkomstige bogomielen, die in de twaalfde eeuw neerstreken in het half-onafhankelijke Banaat in Bosnië. Wat was dit voor beweging?

De bogomielen zijn een schakel in de keten van de Iraakse manicheeërs (derde eeuw n.Chr.), het messalianisme (vierde eeuw), het paulicianisme (zevende eeuw) en het West-Europese katharisme (twaalfde eeuw). De relaties tussen deze stromingen is complex en je kunt niet eenvoudig stellen dat de ene uit de andere is voortgekomen, hoewel er wel een rode draad is die deze stromingen verbindt.
Met het manicheïsme ben ik bekend, maar dat er een verband is met de bogomielen en de katharen is nieuw voor me.
Hoewel het enigzins logisch is. Het zijn gnostieke stromingen.
Om te beginnen zijn ze gnostisch en (derhalve) dualistisch, wat een manier is om de onvolmaaktheid van de materiële wereld te verklaren. Met name de onrechtvaardigheid in de wereld en de wantoestanden in de toenmalige kerk en politiek maakten de bogomielen ontvankelijk voor de overtuiging dat uiteindelijk alles in de wereld slecht is. Hieruit ontwikkelden zich twee opvattingen die afwijken van het orthodoxe christendom:

De wereld, slecht als ze is, kan niet zijn geschapen door een goede God.
Verlossing ligt weliswaar in God, maar omdat Hij in deze slechte wereld niet toegankelijk is, moet de gelovige een (geheime) weg naar God ontdekken (de gnosis, mystieke kennisse van God).
Omdat dit laatste een menswording van God uitsluit, sneuvelde ook het dogma dat Jezus de zoon is van God. Bij de bogomielen vindt men daarom de opvatting dat niet God, maar Sataniël, de Duivel, de schepper (demiurg) van de wereld is. Deze opvatting is identiek met die van de katharen.
Ik begin langzamerhand te begrijpen waarom Augustinus het manicheïsme de rug toekeerde. Je kan stellen dat de wereld door en door slecht is en daarmee dualistisch. En je kan stellen dat het dualisme slechts een uitzondering is op de non-dualiteit om het menselijk bestaan mogelijk te maken en tevens de mogelijkheid om te leren in een dualistische wereld. (Meer de neo-platonische opvatting.)
In 1408 viel Hongarije Bosnië opnieuw binnen en dit keer met succes, al sneden ze vervolgens in hun eigen vlees. Identiek aan het Hollandse ‘liever Turks dan paaps’ dreef de Hongaarse zege de bogomielen (en daarmee een groot deel van de Bosnische adel) in de armen van de aanstormende Turken. Na de Ottomaanse bezetting van de Balkan gingen veel bogomielen over tot de islam en stierf de beweging in Bosnië langzaam uit.
De huidige moslims in Bosnië zijn dus deels bogomielen die door de Hongaren in Turkse armen zijn gedreven.
Ik weet niet zo veel van de Bosnische moslims, maar ik dacht dat ze wel ontvankelijk zijn voor de soefi kant van de islam.
Ze verloochenen hun gnostieke afkomst niet. Zijn ook doorgaans geen hardliners.
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

https://www.trouw.nl/nieuws/manicheisme ... gle.com%2F

Het verhaal begint met de legendarische Bulgaarse priester Bogomiel, die in de tiende eeuw in Macedonie begon met het prediken van een heilsleer die inging tegen de orthodox-christelijke kerk van het heersende Byzantium. Bogomiel verwierp de heerszucht, de gewelddadigheid en de ongelooflijke pracht en praal van de Byzantijnse kerk, maar predikte een sober apostolisch leven: alleen het vrome bidden, vasten en het afstand doen van bezit en macht zou leiden tot verlossing.
Het begint dus eigenlijk met een terugkeer naar de leer van Jezus.
Uit het groeiende verzet tegen de Byzantijnse kerk is de enorme aanhang te verklaren die Bogomiel vindt onder de lokale boerenbevolking, landadel en geestelijkheid. Het Bogomielisme groeit uit tot een volksbeweging, die zich in hoog tempo verspreidt naar het oosten, tot in Constantinopel aan toe, en naar het westen over het Balkanschiereiland.
En valt ook wel een beetje te begrijpen als verzet tegen de pracht en praal van de kerk-adel.
Echt ketters worden de Bogomielen pas als hun leer zich aan het begin van de elfde eeuw verbindt met een uit Klein-Azie afkomstige dualistische leer, het manicheïsme, dat gebaseerd is op de eeuwigdurende strijd tussen goed en kwaad. De tweede generatie Bogomielen leert dat God alleen de Geest heeft geschapen en niet de materie. De boosaardige wereld is uit wraak geschapen door Zijn eerste zoon Satanael, nadat deze na een revolte tegen God uit de hemel gestoten was. Sindsdien houdt Satanael de Geest gevangen in het materiele lichaam, dat door de seksualiteit blind is gemaakt voor zijn ware aard. Volgens de Bogomielen is verlossing hieruit alleen mogelijk door het nastreven van het zuivere geestelijk leven, zoals gedemonstreerd door Gods tweede zoon Jezus, door Hem naar de wereld gezonden om de mensheid te redden.
Dat lijkt wel een beetje op mijn lege leer. De materie is niet belangrijk in een spirituele beschouwing. Lekker belangrijk dat we ooit uit de boom zijn geklommen en uit Afrika vertrokken. Alleen zie ik geen strijd tegen goed en kwaad, kwaad is slechts het goede wat iets van zichzelf heeft gegeven om het kwaad mogelijk te maken en daarmee de vrije wil.

Wel leuk dat we Satan met een andere naam tegen komen. En dan nog wel als grote broer van Jezus!
De Byzantijnse kerk slaat echter hard terug. In het oosten wordt de Bogomielenbeweging nagenoeg door de kerk uitgeroeid. Alleen in het huidige Bosnie-Hercegowina, dat aan de uiterst westelijke rand van het al langzaam afbrokkelende Byzantium ligt, komt het Bogomielisme tot grote bloei.
Uiteraard sloeg de zittende kerk-macht aan het uitroeien. Dat is normaal als je positie bedreigd is.

Terwijl Byzantium zich wanhopig verdedigt tegen de opdringende Turken, verplaatsen de Bogomielen hun zendelingswerk verder naar het westen. Het is een veel veronachtzaamd feit dat de Bogomielen een enorme invloed hebben gehad op de grote ketterse volksbewegingen van West-Europa, die zich op hun beurt keerden tegen de macht van de Roomse kerk. De twee belangrijkste hiervan, de Zuid-Franse Albigenzen en de Katharen in het Rijnland worden ook bekeerd tot de dualistische leer van de Bogomielen. De Roomse kerk was doodsbang voor deze 'nieuw-manicheïsche' volksbewegingen, die alleen door bloedige kruistochten en het invoeren van de inquisitie konden worden onderdrukt.
De ketterse volksbewegingen stonden dus dichter bij het gewone volk. De leer van de Bogomielen verspreide zich naar Duitsland en Frankrijk en daar werd uiteraard door de RKK weer bloedig op ingeslagen. (Jezus zou zich in zijn graf omdraaien als hij niet al na 3 dagen uit het graf was opgestaan!)
Tegelijkertijd voert de Roomse Hongaarse adel (met pauselijke steun) kruistochten in het inmiddels halfonafhankelijke Bosnie om er de Bogomielenkerk de kop in te drukken. Ook hier wordt de inquisitie ingevoerd en er wordt door de Hongaren naar hartelust gemoord en geplunderd in naam van het 'ware' christelijke geloof.
Business as usual ondertussen met al die ketterse bewegingen, het ware geloof had het er maar druk mee.
De Bogomielenkerk verdwijnt nadat de Turken in 1463 de Bosniers vernietigend verslaan en het land bezetten. De kleine orthodox-christelijke bevolking trekt hierop de bergen in om van daaruit samen met de Serven de Turken te bestrijden, terwijl de pacifistische Bogomielen in de dalen blijven wonen. Hoewel er geloofsvrijheid is in de door de Turken bezette gebieden zijn de Bogomielen vreemd genoeg binnen enkele eeuwen volledig bekeerd tot de islam.

Waarom? Diverse elkaar aanvullende verklaringen zijn hiervoor geconstrueerd. Vast staat dat de Bogomielse adel als eerste tot de islam overging, ongetwijfeld om hun privileges niet te verliezen. De boerenbevolking volgde, mogelijk als reactie op de belasting in zonen die de Turken hieven onder de christelijke bevolking. Als babies werden deze zonen naar Turkije gevoerd om daar te worden opgevoed als soldaten in het keurkorps der Janitsaren. Door moslim te worden kon deze belasting worden ontlopen.

Een andere factor is de afkeer die de Bogomielen hadden van de moord- en plunderpartijen van de christelijke kruisvaarders, die nogal ongunstig moeten hebben afgestoken tegen de beschaafde en tolerante cultuur van de Turkse bezetters.
De christelijke kruisvaarders moeten als beesten te keer zijn gegaan. Dat zal de islam ten goede zijn gekomen.
Wel werd hierdoor de haat en jaloezie opgewekt van de Bosnische christenen die eeuwenlang vanuit hun onherbergzame bergen hongerig en koud neerkeken op de florerende gemeenschappen van de moslims. Gevoed door deze haat worden Sarajewo en Srebrenica, Trebinje en Gorazde - nu in naam van het 'ware' Servische rijk - vanuit de bergen uitgehongerd en platgeschoten. En weer zijn alleen de grafstenen hiervan de stille getuigen.
De haat van de christelijke Serviërs en hun moordpartij in Srebrenica en andere plaatsen wordt zo in een ander licht geplaatst.
De Balkan is al eeuwen een plaats waar de islamitische Ottomanen en de diverse christelijke volkeren elkaar ontmoeten.
En men vergeet daar niet veel. (Ze zijn erg 'wordend' daar @peda) Met de bijbehorende moordpartijen.
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bogomielen

Verworpen leerstellingen
In de afkeer van alles wat van deze wereld was, verwierpen de bogomielen het Oude Testament (vergelijk Marcion), de goddelijkheid van Jezus (vergelijk adoptianisme) en diens verrijzenis, de liturgie, de sacramenten, de kerkelijke hiërarchie, het kruis, de iconen en de verering van Maria. Bovendien maakte steeds een ascetische manier van leven deel uit van de leerstellingen, zoals seksuele onthouding en vegetarisme.
Ze hielden wel mooi opruiming in de bijbel. Het hele OT weg, dat schiet lekker op. Verder zijn veel katholieke atributen opgeruimd.

https://www.guidofox.nl/katharen-en-bog ... ozenkruis/
De Katharen was een religieuze beweging die tijdens de 12e en 13e eeuw na Christus een grote aanhang kende in vooral Frankrijk. Ze lieten zich inspireren door het leven van Jezus Christus, maar hun mystieke interpretatie van de Bijbelverhalen week ver af van die van de toenmalige machtige Rooms-Katholieke Kerk.

De Katharen keerde zich dus sterk tegen de Rooms-Katholieke Kerk. Zij vonden dat deze kerk teveel naar macht en rijkdom streefde in plaats van naar spiritualiteit.

Katharen onderwierpen zich niet aan veel katholieke tradities die volgens hen toch geen verlossing zouden brengen. Ze beschouwde het spirituele pad als de enige manier om tot zelfbevrijding te kunnen komen en zo de innerlijke goddelijke Vonk / het Licht - door een permanent gebed - te kunnen vinden.

De Katharen maakte geen gebruik van een kerk of van priesters, waardoor ze een gevaar vormde voor de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk was op dat moment een groot machtig sociaal controlemechanisme, dat graag haar volgelingen in de kerk zou willen hebben.
Ik begrijp dat er tussen Katharen en Bogomielen niet echt theologische verschillen waren. Ze waren ook gekant tegen de RKK die naar het aardse neigden ipv aandacht te geven aan de spirituele kant van religie.

Een ander belangrijk aspect van de Katharen was dat ze geloofde in een absolute gelijkwaardigheid tussen man en vrouw en dit was voor de tijdsgeest zeer revolutionair. Zij vonden dat in ieder mens God kon worden gevonden - zowel bij de man als bij de vrouw. Dit maakt hen beiden gelijkwaardig aan elkaar.

Een ander bijbehorend punt was de androgyniteit van de Verlichte mens. In het geval dat de innerlijke God werd gevonden, werd de mens pas evenwichtig in zijn mannelijke en vrouwelijke energie.
De innerlijke Christus is uiteraard ook androgyn. Deze is immers in ieder mens exact hetzelfde. Als Kathaar kun je dan nooit een ander mens als meer of minderwaardig beschouwen.
Maria – de moeder van Jezus - werd dan ook door de Katharen afgebeeld als een androgyne persoonlijkheid, zodat zij deze kenmerken kon doorgeven aan Jezus – de zoon van God. Zij wordt ook wel de God-barende genoemd.

De geboorte van Jezus verliep volgens de Katharen via het oor van Maria. Dit is volgens hun ook het eerste zintuig dat tot ontwikkeling komt in de mens.

Jezus was echter geboren als een engel en had nooit een menselijk lichaam aangenomen. Hij kon dus niet sterven of verrijzen. Maria was ook nooit zwanger geweest; Jezus was nooit gekruisigd.
Beetje jammer dit. Je kunt niet zomaar er een totaal ander verhaal van gaan maken.
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

Ook wel een leuk weetje is dat ons woord 'ketters' is afgeleid van 'katharen'.
Eigenlijk een eretitel dus. Want dan ben je tegen de wereldse macht van de kerk.

En voor de heer Zolderworm, ze kenden ook iets wat de Rozenkruisers nog steeds kennen: het samenkomen van de gemeenschap in het hart. Ook het eten van vlees was niet toegestaan.
Gebruikersavatar
Petra
Berichten: 7979
Lid geworden op: 07 nov 2019, 02:55
Man/Vrouw: V

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door Petra »

hopper schreef: 15 okt 2020, 18:52
Om te beginnen zijn ze gnostisch en (derhalve) dualistisch, wat een manier is om de onvolmaaktheid van de materiële wereld te verklaren. Met name de onrechtvaardigheid in de wereld en de wantoestanden in de toenmalige kerk en politiek maakten de bogomielen ontvankelijk voor de overtuiging dat uiteindelijk alles in de wereld slecht is. Hieruit ontwikkelden zich twee opvattingen die afwijken van het orthodoxe christendom:

De wereld, slecht als ze is, kan niet zijn geschapen door een goede God.
Grappig... mijn gedachte was.. dat kan geen Godin zijn.

Interessante stof Hopper! :flower1:
Nooit te oud om te leren met gedachten te jongleren
@Possibilianism: comfortable with multiple ideas
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

Petra schreef: 16 okt 2020, 02:51
hopper schreef: 15 okt 2020, 18:52
Om te beginnen zijn ze gnostisch en (derhalve) dualistisch, wat een manier is om de onvolmaaktheid van de materiële wereld te verklaren. Met name de onrechtvaardigheid in de wereld en de wantoestanden in de toenmalige kerk en politiek maakten de bogomielen ontvankelijk voor de overtuiging dat uiteindelijk alles in de wereld slecht is. Hieruit ontwikkelden zich twee opvattingen die afwijken van het orthodoxe christendom:

De wereld, slecht als ze is, kan niet zijn geschapen door een goede God.
Grappig... mijn gedachte was.. dat kan geen Godin zijn.

Interessante stof Hopper! :flower1:

Lol...nu is het maar goed dat in het christendom een man alles geschapen heeft hé.
Het is zo slecht, dat moet wel een man zijn geweest! Vrouwen hadden vast wel ergens een gezellig hoekje gemaakt waar de slechterikken konden thee drinken met elkaar.
peda
Berichten: 21965
Lid geworden op: 08 apr 2016, 09:51
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door peda »

Fout Hopper, in het christendom ( + de Joden ) is de schepping in het Genesis verhaal Goed geschapen. In ieder geval zegt God het Zelve en God heeft bijbels gezien meer Gezag dan welk geschapen menselijk wezen ook. Het aspect "' slecht "', kortom het dualisme, is in de schepping niet ingebracht door God Zelve( de ex-nihilo schepping ) maar door de mens die met de vrije wil zijn "" doel "' mistte. De mens wilde als God zijn ( geen dualiteit ) terwijl dat het "' doel "" niet was. De bijbelse leer is een dualiteit, hoe je de worst in de pan ook blijft omdraaien, de dualiteit raak je nooit kwijt.
hopper
Berichten: 14441
Lid geworden op: 19 jan 2020, 17:06
Man/Vrouw: M

Re: De Bogomielen van Bosnië

Bericht door hopper »

peda schreef: 16 okt 2020, 11:55 Fout Hopper, in het christendom ( + de Joden ) is de schepping in het Genesis verhaal Goed geschapen. In ieder geval zegt God het Zelve en God heeft bijbels gezien meer Gezag dan welk geschapen menselijk wezen ook. Het aspect "' slecht "', kortom het dualisme, is in de schepping niet ingebracht door God Zelve( de ex-nihilo schepping ) maar door de mens die met de vrije wil zijn "" doel "' mistte. De mens wilde als God zijn ( geen dualiteit ) terwijl dat het "' doel "" niet was. De bijbelse leer is een dualiteit, hoe je de worst in de pan ook blijft omdraaien, de dualiteit raak je nooit kwijt.
Maar ik ben het dan ook niet eens met het manicheïstisch model, peda.
Dus ook niet met de visie van de Katharen/Bogomielen.

In mijn visie heeft het Goede iets van zichzelf weggeschonken om het Kwaad mogelijk te maken.
Zo past de dualiteit in de non-dualiteit en is er het ontstaan van een nieuwe mens mogelijk.
De Christus-mens leeft in een wereld van liefde en verkeert tóch gewoon in de dualistische wereld van 2020.

Anderzijds moet ik de Katharen/Bogomielen na geven dat zij wél naar het Goede streven. (streefden)
Het wekt alleen bij mij de indruk dat het erg opgelegd is van boven, compleet met een indeling van verlichten en de minderen.

Het Genesis verhaal, daar heb ik een geheel andere opinie over dan de christenen. I.m.o. bestaat de erfzonde, maar ik positioneer die elders dan de christenen. Van de Joden weet ik minder, maar ik heb eens van Mart begrepen dat zij Genesis ook meer allegorisch lezen. Dat kan verklaren waarom zij Jezus niet als verlosser zien. Maar helaas verkeer ik betreffende het judaïsme grotendeels in onwetendheid. Het trekt niet aan me.