Misschien ook leuk om de oerknal enzo hier te bespreken.
Ik vind namelijk Penrose met zijn oneindigheid ook helemaal zo gek nog niet, ook de inflatie theorie is niet iedereen het over eens.
Helemaal sinds Verlinde met een emergente zwaartekracht kwam.
Het gangbare kosmologische model is i.i.g. al op de schop dankzij nieuwe Hubble metingen:
https://www.astroblogs.nl/2020/06/12/re ... cmd-model/
12 JUNI 2020
Het gangbare kosmologische model van het universum, het Λ-CDM model, staat al jaren ter discussie en dat is met name te zien aan de Hubble-spanning, het debat rondom de waarde van de Hubble constante, de maat voor de expansiesnelheid van het heelal. Uitkomsten die recent zijn gedaan aan vier sterrenstelsels door het zogeheten Megamaser Cosmology Project wijzen er nu op dat het Λ-CDM model echt aan herziening toe is.
Bij zo’n mogelijke herziening wordt vooral gekeken naar Λ, die wellicht helemaal niet constant is, maar in de loop der tijden toch heel geleidelijk verandert. Of dat er andere deeltjes in het spel zijn, die nog niet bekend zijn, zoals een vierde smaak neutrino’s, de zogeheten steriele neutrino’s. Recent is er een nieuw voorstel gedaan, die ook met neutrino’s te maken heeft: het zou kunnen zijn dat in het vroege heelal de neutrino’s een vorm van zelf-interactie kenden, waardoor de zogeheten ‘vrije stroom’ van neutrino’s vanuit gebieden met hoge dichtheden in dat vroege heelal belemmerd werd. Daarover valt meer te lezen in dit vakartikel. En hier het vakartikel met de uitkomsten van het onderzoek aan de masers in vier sterrenstelsels door MCP, verschenen in the Astrophysical Journal Letters. Bron: NRAO + Physics.
P.S.
Waarom niet in het Ruimtemissies topic?
Nououou omdat ik scherp onderscheid maak tussen de verschillende ruimtemissies en hun doelen en het bespreken van kosmologie.