Mullog schreef: 20 aug 2021, 07:33
Ik heb eerder tegen Jurriën gezegd dat dit soort redenaties het begrip geloven (in God) uitholt en een leeg begrip maakt. Maar gelovigen schijnen dat niet te willen of kunnen zien. Atheïsme moet een geloof zijn want een mens kan niet zonder geloof in een opperwezen, al het andere is niet acceptabel.
En ik heb je duidelijk willen maken dat geloven (ww) een functie is van de menselijke geest. Waar we het voortdurend over hebben is de INHOUD van dat geloof (zn). Met andere woorden een mens gelooft altijd iets. Want als die functie er mee ophoudt, kwijnt de menselijke geest. Als een mens nergens meer in gelooft, verliest hij alle hoop. Hoop en geloof zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
En het geloof (zn) kán altijd een leeg begrip zijn. Je gelooft (ww) dan in iets dat uiteindelijk een utopie is, namelijk zonder inhoud. Daarom zoekt elk mens naar een doel of bestemming in het leven waar hij in gelooft (dat te bereiken). En dat kan weer van alles zijn: carrière, een gezin, de kinderen een goede start geven, positie, status, macht. Noem maar op. Maar datgene wat voor jou het belangrijkste is, is eigenlijk jouw god. Niet omdat je die dan aanbidt, maar omdat het in feite de richting van je leven bepaalt.
Nu zijn er óók mensen die beseffen dat het doel van hun leven (waar ze al hun geloof op richten) buiten hunzelf te vinden is. En nu, alleen nu, komt een God in beeld en krijgt het geloof (ZN) een andere inhoud. Nu ga je de inhoud van dat geloof (dat is in feite Godsdienst) najagen.
Het is dus dezelfde functie, maar die wordt bij een ware gelovige bezielt (van inhoud voorzien) door iets dat buiten hemzelf te vinden is.
Dat is dus het onderscheid tussen een gelovig en een ongelovig mens: ze hebben allebei de functie, maar de een gelooft in iets of iemand buiten hemzelf en de ander gelooft in iets of iemand die zich binnen hemzelf bevindt. NB: Als iemand in iemand gelooft, die zich binnen hemzelf bevindt, dan gelooft hij dus in zichzelf! en zou je kunnen zeggen dat hij zichzelf tot God is.
Atheïsme is, net als theïsme, een levensbeschouwing. Als je de definitie van atheïsme opzoekt, blijkt het een geloofsuitspraak. Je weet dus niet of het atheïsme de waarheid betreft, maar je kunt dat wel geloven (aannemen).