Zelden zo'n rake omschrijving van een gelovige gezien. Geloven is niks anders dan aan de wensen voldoen van een entiteit welke de gelovige in beslag heeft genomen. Dat dat een wisselvallige moraliteit geeft is logisch, iedere gelovige als individu bedenkt zelf hoe hij aan God's nukken en grillen moet voldoen. Tot opgelegde liefde aan toe....Ik geloof noch in het bestaan van god noch in het niet bestaan ervan. God is voor de wakkere geen issue. Het is een overbodig concept. Daarnaast is het zo dat mensen naar mijn smaak helemaal niet ‘geloven’, ze hopen en vrezen, that’s all. En wie niet bang is, vreest niet en hoopt niet. Mensen vrezen God en proberen zich dan, weinig succesvol over het algemeen trouwens, aan een of ander idee te conformeren omtrent hoe je als ‘gelovige’ zou moeten zijn. Ze vervormen wat ze in werkelijkheid zijn naar een of ander tamelijk wisselvallig moreel setje ideeën.
Dus uit vrees voor straf en uit begeerte naar beloning geloven mensen dat ze geloven, maar in feite vrezen ze dus door de groep te worden veroordeeld en door god de hel in gestuurd of hier ‘op aarde’ te worden gestraft voor hun ‘zonden’. En/of ze proberen zich zus of zo te gedragen, niet omdat ze zo zijn maar omdat ze een beloning willen, namelijk naar de hemel of het paradijs of zoiets, of ze hopen dat hun kind niet ziek wordt, hun onderneming slaagt.
Geloven is in de greep zijn van straffen c.q. belonen. Want 'God' is degene die beloont of straft. De hemel of de hel? Wie zal zeggen wat het gaat worden?
Geloof is een ziekte die de mens in zijn greep heeft. Geloof in God heeft soms plaats gemaakt voor geloof in een of andere vervanger, en dat was niet altijd een succes. Stop gewoon met geloven in alles.Het is vanuit verlicht perspectief (in alle betekenissen) – of als je even nadenkt – te kinderachtig voor woorden allemaal, maar onnadenkende kind-mensen hebben een religie of verhaal nodig om in te geloven. By the way: geloven in de ‘vrije markt’ [2], in Lenin, Hitler, Mao, in het ‘humanisme’, socialisme, nationalisme, de ‘sterke leider’, in Obama of Trump of whatever is hetzelfde gebeuren in een ander jasje.
De enige christen stierf aan het kruis.