peda schreef: ↑04 okt 2022, 10:40
De pat situatie tussen E T en I D , zit hem m.i. voornamelijk in het feit dat beide overtuigingen geen empirische harde bewijzen hebben voor hun gelijk. Dat God Zelve kant en klare soorten in de wereld heeft gezet, is niet empirisch hard te maken.
Dit is een typisch standpunt van de jonge-aardecreationisten, waarmee ID vaak wordt verward. Maar Behe gaat voor zover ik weet, mee in het macro-evolutie-verhaal, hij vindt dat de standaardverklaring tekort schiet en introduceert daarom een extra factor. Ik denk dat je bij Behe wel zou kunnen spreken van "geleide evolutie".
Dat God op de ene of andere onbekende wijze meestuurt met E T, is niet empirisch hard te maken.
Dat klopt, maar dat is ook niet de inzet, want bij ID wordt God niet bestudeerd; slechts de immateriele factor die te onderscheiden is, bijvoorbeeld informatie, die is wel te bestuderen.
Dat het pure toeval bij de E T de volledige soortvorming tot stand heeft gebracht, is niet empirisch hard te maken.
Nee, en zo zegt men dat tegenwoordig ook niet meer, ook al is het in essentie m.i. wel zo. Evolutie bouwt voort op iets dat er al is en in die zin is het niet meer geheel toevallig. Zoals in de discussie met vegan-revolution is soortvorming wel hard te maken met behulp van de genetica, maar daar is ook geen discussie over; het gaat om de extrapolatie naar macroevolutie. Die is niet empirisch hard te maken en o.a. experimenten met fruitvliegjes wijzen een andere kant op.
I D verklaart indirect het gelijk middels onherleidbare complexiteit.
Onherleidbare complexiteit is een fenomeen dat je kan vaststellen; men probeert het met historische speculaties en computeranimaties te ontkrachten, maar de kracht daarvan is afhankelijk van de sterkte van de aannames. Dat ID'ers vervolgens teruggrijpen op design, is niet vreemd, gezien de term Bauplan - of bouwplan - die iedere bioloog meekrijgt en allerlei aanverwante begrippen uit de economie (optimal foraging), de speltheorie (strategie), etc. Er zit veel meer planmatigheid in de biologie, maar daar hoor je niemand over.
Deze positie wordt door vele wetenschappers afgewezen. De E T verklaart op indirecte wijze het gelijk, maar deze positie is ook niet stabiel, gezien het feit dat de E T steeds verder wordt uitgebreid met nieuwe kennis. Wel is het zo dat deze nieuwe kennis niet haaks staat op de E T als geheel. De nieuwe kennis kan tot dusverre nog steeds worden ingebracht binnen de grote structuur van E T. Maar wetenschappelijke empirische harde toetsing van het E T gelijk, dat ontbreekt tot dusverre, vandaar ook de eindeloze discussie.
Veel onderzoek vindt plaats op basis van de uitgangspunten van het eigen vakgebied en door middel van een vertaalslag kan het ingevoegd worden in het grotere geheel.