Peter79 schreef: ↑02 apr 2019, 10:51
Christiaan schreef: ↑02 apr 2019, 09:14Het is prima criticus te zijn inzake de ET. Maar als van tevoren al wordt bedacht dat God de conclusie moet zijn, dan heeft een discussie verder geen zin.
Het maakt verschil of iemand dat alleen maar denkt, of dat dit een uitgangspunt wordt gemaakt in een gesprek. Wat ieder denkt, is op zich niet zo relevant, al kan je natuurlijk je vermoedens hebben over je gesprekspartner, zeker als je daar tegen een muur aan loopt.
Dat heb ik ook willen zeggen tegen Mart over de betreffende personen. Als Mart bv met jou een discussie was aangegaan over de ET, dan had ik deze opmerking niet gemaakt. Ik heb een JG wel eens op de man af gevraagd welk (wetenschappelijk) bewijs hij zou accepteren dat de mensheid ouder is dan 6000 jaar. Na lang draaikonten kwam uiteindelijk het antwoord: "Niets". Prima, maar loop dan niet te schermen met wetenschappelijke feitjes als uiteindelijk wetenschap er toch niet toe doet.
Peter79 schreef:Christiaan schreef:
Het is ook eerder lachwekkend dat iemand, zonder wetenschapper/specialist/bioloog te zijn, zijn kritiek op een forum zoals dit uit.
Waarom?
Ten eerste raakt ET de geloofsopvattingen van mensen en kan ET dus onderwerp zijn van een gesprek op een geloofsforum. Ten tweede zou wetenschap niet slechts moeten worden besproken in een ivoren toren, maar ook in de maatschappij - onder de mensen.
Dát zou ik nou wel een interessante discussie vinden. En wetenschap is ook prima te bespreken. Maar als leek alleen wetenschappelijke feitjes van internet afplukken die jouw visie ondersteunen tegenover de andere wetenschappelijke feitjes van een andere leek, heeft geen enkele zin. Dan moet je een stap terug; wat is kennis en hoe komen we tot kennis. En wanneer nemen we iets voor waar of waarschijnlijk aan. Dat ik vind ik veel interessanter.
Peter79 schreef:Christiaan schreef:Als je echt spijkers met koppen wil slaan, doe dan onderzoek en publiceer in wetenschappelijke tijdschriften.
Dit doet me erg denken aan de argumenten waarmee theologie binnen de kerk wordt verdedigd: als je het niet begrijpt, lees dan dit nog eens, of dat. Maar begrijpelijk uitleggen, ho maar.
Begrijpelijk uitleggen van een theorie ben ik ook niet tegen, integendeel. Het moet voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Zo heb ik meerdere boeken gelezen van o.a. Hawking en Krauss. Maar sta eens stil bij de epistemologische vraagstukken zoals ik hierboven aangaf.
Peter79 schreef:Christiaan schreef:Het zou ook lachwekkend zijn als ik kritiek zou uiten op de Algemene Relativiteitstheorie terwijl mijn kennis inzake deze kwestie totaal niet toereikend is. Zoals Bertrand Russel eerder zei: "The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt." Dat geldt overigens voor beide kanten van de discussie. Daarom zie je mij ook niet inhoudelijk discussiëren over de ET. Het enige wat je ziet is dat mensen informatie halen van het internet, zonder het echt helemaal te begrijpen.
Maar als je je afzijdig houdt van de discussie, kies je dan ook geen partij? Of kies je het meerderheidsstandpunt?
Ik ben zelf weinig bekend met de ART en ik heb ook niet direct dat die interfereert met mijn levensbeschouwing. Ik neem het voor kennisgeving aan, maar als iemand daar kritiek op heeft, laat me dat ook koud.
Ik kies de meest redelijke/rationele positie: En inzake de ET betekent dat dat ik de algemene consensus onder specialisten/wetenschappers volg, zonder dat ik daar absoluut zeker over ben. Verder heeft de ET ook geen filosofische gevolgen op mijn wereldbeeld.
Peter79 schreef:Christiaan schreef:Daar komt nog bij dat het lijkt alsof het kritiek hebben op of weerleggen van de ET automatisch leidt tot bewijs voor een god. Dat is geen wetenschap.
Dat is inderdaad geen wetenschap. Als we er niet uit zouden komen, hoe alles heeft kunnen gebeuren, hebben we alleen de conclusie dat we het niet weten. Er is geen dwingende logica om God dan aan te nemen. Maar het kan wellicht eenvoudiger zijn om aan te nemen dat God het allemaal heeft gemaakt, dan dat we veronderstellen dat alles er is omdat het er nu eenmaal is.
De eerlijke redelijke consclusie is m.i. dus dat we het nog niet weten. Dus niks uitsluiten, maar onderzoeken. En of iets
eenvoudiger is om aan te nemen, zegt verder niets over de waarschijnlijkheid van dat antwoord. En het kan mensen ervan weerhouden om het daadwerkelijke antwoord te zoeken, omdat ze denken al een antwoord te hebben. Maar het is een schijnantwoord, het geeft verder geen uitleg.