Het intellect acteert voornamelijk in het domein van het zichtbare. Daadwerkelijk begrijpen dat de natuur "uit zichzelf zo" werkt vergt meer dan alleen maar het intellect. Het vergt een kennis van hoe intellect werkt. Het vergt kennis van de afwezigheid van een doener. Het denken en de gedachten zijn er wel, maar er is niemand die ze doet. Dat is ook een vorm van "uit zichzelf zo". En dat is tevens de overeenkomst met evolutie. De verandering is er wel, maar er is niemand die evolutie 'doet'.Inktvlam schreef: ↑31 okt 2020, 10:55Bioloog Jan Lever kon boeiend vertellen over Chinese geschriften waar ook al gesproken werd over miljoenen jaren en over miljarden werelden, maar dan wel weer een platte aarde. Maar het idee van “uit zichzelf zo” is mij toch te simpel, dat is te weinig. Het intellect wil ook bevredigd worden.hopper schreef: ↑30 okt 2020, 21:27 Maar even wat anders. Weet je wat het Chinese woord voor 'natuur' is? Dat is ziran en dat betekent 'uit zichzelf zo'. Mooi hè, die duizenden jaren oude wijsheid. In feite wisten de Chinezen lang voor Jezus' geboorte al over evolutie. Het sluit ook naadloos aan bij mijn eigen filosofie. De (geestelijke) 'kosmos' vormt een eenheid en is ook 'uit zichzelf zo'. Die eenheid noemt men dan weer liefde. En de Chinezen hadden ook al voor de jaartelling door dat er geen Schepper was, alles is 'uit zichzelf zo'.
Zo blijkt maar weer dat wij in het westen eeuwen achter lopen. Darwin is er nog maar net achter gekomen dat de natuur 'uit zichzelf zo' is.
Het gaat er dus niet om, om hier te kissebissen over evolutie, maar om je eigen intellect naar een andere dimensie te brengen.
Zodat het intellect tot een daadwerkelijk begrijpen en verstaan komt.