Laten we allereerst vaststellen dat de bacteriën in het laboratorium van Richard Lenski nog steeds bacteriën zijn. Dat lange termijn onderzoek met E. colibacteriën van Lenski, al sinds 1988, was een prima idee. Ik ken die hiep-hoi-verhalen van de evolutionisten. Maar nogmaals die E. coli zijn nog steeds E. coli. Ze zijn niet geëvolueerd naar iets hogers. En dat organismen muteren is ook niets bijzonders. Evo's komen al klaar als ze een mutatie zien. Veel van die “voordelige” mutaties blijken uiteindelijk degeneratief te zijn. Er is dus geen enkele reden voor een hoerastemming onder evolutionisten. Michael Behe heeft zich verdiept in het werk van Lenksi en becommentarieerd.vegan-revolution schreef: ↑02 okt 2022, 09:46 Er zijn echter wel andere bevindingen die spectaculairder zijn als het gaat om wijzigingen in genetisch materiaal én bovendien daardoor succesvoller worden in specifieke omgevingsomstandigheden. Zie daartoe bijvoorbeeld Evolution in real time.
Legendary bacterial evolution experiment enters new era
Daaruit :
On 24 February 1988, evolutionary biologist Richard Lenski filled 12 flasks with sugary growth medium and seeded each with Escherichia coli bacteria. For the past 34 years, Lenski, at Michigan State University in East Lansing, and his colleagues have nurtured the bacterial cultures, refreshing growth media daily and freezing samples for future study every couple of months.
The long-term evolution experiment (LTEE) has become a cornerstone in evolutionary biology that researchers continue to mine for insights.But then, over the years, we've also seen quite striking divergences between the lines. Thirty thousand generations into the experiment, one of the 12 lines evolved the ability to consume citrate, instead of just glucose. And that garnered quite a lot of attention, and even some, shall we say, hostility from some people who are sceptical of the power of evolution. And after 75,000 generations , it’s still the only one of the 12 lines that has evolved that ability.Lenski: I'm not going to be around forever. I think it's better to do those things now, to plan them carefully and thoughtfully. So it just made sense. I'm 65 years old, and although I don't plan to retire any time in the next few years at least, the lab is getting smaller. And one of the important things for keeping the long-term lines going is this daily rhythm. I think a lab that has half a dozen or more people is ideally suited to the weekend and holiday coverage that the experiment benefits from.
Het laatste woord over evolutionaire (on)mogelijkheden is voorlopig nog niet gezegd, vermoed ik. Vooralsnog kan ik enige skepsis ten aanzien van wat evolutionair mogelijk is wel begrijpen.
Het zou trouwens ook niet goed zijn als er geen skepsis zou bestaan, want van alleen ja-knikkers wordt de wereld niets wijzer.
Behe: “Eén verandering die ervoor zorgde dat de bacteriën sneller gingen groeien, was dat ze hun vermogen om zweepstaarten te maken verloren. De bacteriële zweepstaart werd in feite overboord gegooid. De reden hiervoor was dat de erlenmeyers waarin ze groeiden voortdurend geschud werden. De bacteriën hoefden dus niet te zwemmen. Waarom zou je ergens energie aan verspillen als je gratis mee kunt liften? Maar dit verklaart nog niet hoe zweepstaarten in eerste instantie ontstaan zijn.”
Hieronder lees je ook waarom de bacteriën ineens citraat als voedingsbron gingen gebruiken in plaats van glucose. In de afwezigheid van zuurstof kan E. coli citraat zonder problemen verteren.
Lenski’s own work has shown that E. coli evolves in his lab overwhelmingly by damaging loss-of-function and decrease-of-function mutations.
http://www.evolutionnews.org/2016/11/be ... 03296.html
https://evolutionnews.org/2019/03/thank ... ing-great/